De Ho’oponopono is een Hawaiiaans vergevings- en genezingsritueel. Het is gebaseerd op het idee dat problemen ontstaan door verkeerde gedachten. Gedachten die voortkomen uit vaak onbewuste herinneringen en programmeringen. En die ook nog eens van generatie op generatie worden doorgegeven.

De Ho’oponopono werkt in op onze identiteit die bestaat uit vier delen:
– Je onderbewustzijn waarin al je herinneringen liggen opgeslagen. De herinneringen uit je leven nu, maar ook uit vorige levens en van je ouders, voorouders en dat wat we delen in het collectieve bewustzijn
– Je bewustzijn, verstand, intelligentie, geest. Dit is het deel in jou dat besluiten neemt.
– Je ziel, je hogere ik. Een deel in jou dat perfect is en in verbinding staat met je innerlijke goddelijkheid.
– Je goddelijke vonk- de pure liefde die we allemaal zijn en die ons verbindt met elkaar.

Door de kracht van je gedachten en het meteen reageren vanuit je onderbewustzijn ontstaat er disbalans.

Stel je voor dat er iets gebeurt wat je niet prettig vindt. Het raakt je, het voelt niet fijn en je reageert er direct op. Je zal de ander wel even laten weten wat dit met je doet en wat jouw grenzen zijn.

Maar heb je wel de tijd genomen om in het nu te zijn, te kijken wat de ander precies in je geraakt heeft en hoe je daar op wilt reageren?

Ik denk over het algemeen dat dat niet zo gaat maar dat je meteen reageert. Je wordt door de ander herinnerd aan een eerdere ervaring en daar reageer je op.

Je reageert niet vanuit je goddelijke vonk van pure liefde, maar vanuit je onderbewustzijn op herinneringen toen je boos werd, je gekwetst voelde, verdrietig was, niet gezien werd.

En de volgende keer doe je dit weer, want er komen steeds mensen op je pad die je triggeren in een oud stuk. Met als doel om dit te gaan helen in jezelf. Zelf te gaan zorgen voor het kind in jou die deze ervaring had en het niet bij de ander neer te leggen, het de ander te verwijten.

En de Ho’oponopono is hierbij een krachtig genezings- en vergevingsritueel. Door het regelmatig uitspreken van de Ho’oponopono ga je deze herinneringen vanuit je onderbewustzijn zuiveren, ook die van je ouders, voorouders en het collectieve onderbewustzijn.
Je herstelt dat wat er gebeurd is.

De volgorde is niet eens zo belangrijk, het gaat om de woorden en de intentie die je het universum inbrengt. Alles is energie. En door deze woorden met liefde voor jezelf en de ander uit te spreken, zuiver je de energie van de veroordelende gedachten of woorden die je hiervoor nog had en die gebaseerd zijn op oude programmeringen.

Het spijt me                 I’m so sorry
Vergeef me                  Please forgive me
Ik houd van je              I love you
Dank je                         and I thank you

Ik vind het heel fijn om de Ho’oponopono regelmatig naar mezelf uit te spreken- mijzelf te vergeven voor de momenten dat ik het kind in mij in de steek heb gelaten. Het kind dat niet teleurgesteld, verdrietig, boos of gekwetst mocht zijn omdat de ander het toch goed bedoeld: Nu weet ik dat inderdaad de ander niets hoefde te doen, maar ik zelf voor dit kinddeel verantwoordelijk ben.

Maar hoe vaak heb ik niet een verwachting bij de ander neergelegd en doe ik dit nog steeds af en toe. En de ander ook bij mij. En hoe teleurgesteld kun je dan zijn als je verwachting of behoefte niet vervuld wordt. Heeft hij of zij het weer niet begrepen.

Je dit bewust worden is een eerste stap, stap twee is dan de Ho’oponopono gaan uitspreken, zodat je jezelf kunt gaan schonen van deze programmering. En je bewust te worden of het wel van jou is, of je niet reageert op een herinnering die je van een ouder of partner hebt overgenomen.

Op het moment dat ik geraakt word, spreek ik de Ho’oponopono uit en word ik rustig. Dan voel ik de liefde voor mijzelf en de ander weer en ben ik mij er van bewust dat we allemaal lerende zielen op aarde zijn!

Ik zing de Ho’oponopono ook door de dag heen een paar keer; ik start er ’s morgens al mee onder de douche en ik kan je vertellen dat dat zo’n fijne start van de dag is. Het geeft zoveel dankbaarheid en flow in mijn leven.

Mijn lieve sister Jennifer Ann heeft het voor je ingezongen, kun je meedoen!
https://soundcloud.com/jenniferannsings/hooponopono-fb-live-version

Ho’oponopono